COLD TEKNİK

FAN COIL TANIMI ve ÇALIŞMA PRENSİBİ

TANIMI ve ÇALIŞMA PRENSİBİ

FAN COIL

Fan-coil cihazları;içinde bulunan filtreden geçirilen havanın fan yardımı ile ısıtıcı ve soğutucu bataryaların üzerinden geçirilerek şartlandırılması esasına dayanır. Fan-coil cihazları ile ortamdaki havanın sıcaklığı kontrol edilerek set edilebilir. Bu cihazlarla yazın soğutma, kışın da ısıtma yapılır.

Mimari seçim ve uygulama çeşitliliğine göre fan-coil çeşitleri; kasetli (kabinli) döşeme tipi, kasetsiz (gizli) döşeme tipi, düşük basınçlı gizli tavan tipi, yüksek basınçlı gizli tavan tipi, tek yöne üflemeli kasetli tavan tipi veya dört yöne üflemeli kasetli tavan tipte seçilebilirler.

 

Fan-coil  uygulama alanında bulunan projenin ön gördüğü tesisat sitemine göre tek serpantinli (2 borulu sistem için) veya çift serpantinli (4 borulu sistem için) tipte olabilirler. İki borulu fancoil sisteminde ünitede tek serpantin vardır. Borularda ya sıcak ya da soğuk su bulunur. Buna göre ya ısıtma ya da soğutma işlemi yapılabilir. Dört borulu sistemde ise fan-coil cihazında iki ayrı serpantin vardır. Sistemde hem sıcak hem de soğuk su bulunmaktadır. Ünitenin o an ısıtma veya soğutma yapmasına göre vanalarla sıcak ya da soğuk suyun ilgili serpantinden dolaşmasına izin verilir. Fancoilller mekanik (analog) termostat veya dijital termostat ile kontrol edilir. Bu termostatlar fan kademelerlini, iki yollu ve 3 yollu motorlu vanayı kontrol edebilmektedir.

unita air logo

FAN-COIL

Çalışma Prensibi

Kasetli (kabinli) Döşeme Tipi Fancoil

Kasetsiz (Gizli) Döşeme Tipi Fancoil

Düşük Basınçlı Gizli Tavan Tipi, Yüksek Basınçlı Gizli Tavan Tipi Fancoil

Tek Yöne Üflemeli Kasetli Tavan Tipi Fancoil

Dört Yöne Üflemeli Kasetli Tavan Tipi Fancoil