COLD TEKNİK

EVAPORATİF SOĞUTMA SİSTEMLERİ

TANIMI ve kullanım alanları

EVAPORATİF SOĞUTMA SİSTEMLERİ

Evaporatif soğutma ilkelerine dayanan bu sistemler, diğer soğutma sistemlerine göre daha az enerjiye mal olduğu bilinen buharlaşma süreciyle havayı kolaylıkla soğutabilir.

Evaporatif ne demek?

Evaporatif kelimesi evaporasyon kelimesinden türemiştir. Evaporasyon buharlaşan anlamını taşımaktadır.

Evaporasyon Nedir?

Evaporasyon bir sıvının ısınması sonucunda buharlaşması ve gaz durumuna geçen su damlacıkları olarak tanımlanmaktadır. Su veya herhangi bir sıvının yüksek ısı ile gaz haline geçmesi sırasında oluşan buharlaşma türüdür.

Evaporasyon işlemine doğadan bir örnek vermek gerekirse; yağan yağmur damlalarının toprağa düşmesi ve sonrasında havanın ısınması sonucunda toprağa düşen suyun tekrar buharlaşması sonucunda da havaya karışması doğal olayıdır.

Sulu klimalarda soğutma evaporasyon ile gerçekleşmektedir.

Evaporatif Soğutma Nedir?

Evaporatif soğutma nedir sorusunun cevabını şu şekilde özetleyebiliriz;

Evaporatif soğutma, sıcak havayı soğutmak için buharlaştırılmış suyun kullanılmasıdır. Sıcak bir günde bir yüzme havuzundan çıktığınızda olan budur. Islak vücudunuza çarpan rüzgar, kuruyana kadar serinlik hissi verir. Bunun nedeni suyun buharlaşmasıdır. Bulunduğunuz ortamı evaporatif bir cihazla soğuttuğunuzda nemli havayı hissedeceksiniz.

Bir evaporatif soğutucu nasıl çalışır?

Evaporatif soğutma sistemi yukarıda da anlattığımız gibi temel buharlaşmayı ele alır ve evinizdeki havanın sıcaklığını verimli bir şekilde düşürmek için buharlaştırma sürecini sürekli tekrarlar.